Koronavírus: WHO: Krajiny sveta by nemali často meniť opatrenia proti koronavírusu

28.07.2020 Celý región

Ženeva 28. júla (TASR) - Krajiny by si mali zvoliť dlhodobejšie opatrenia v boji proti koronavírusu a nemali by svoj prístup často a výrazne meniť. V pondelok to povedal riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan, informuje agentúra DPA.

"Je to náročné pre verejnosť, je to ťažké pre školy, pre podnikanie, ak sa pravidlá hry menia každé dva dni," vyjadril sa na tlačovej konferencii v Ženeve.

"Ľudia odmietajú pravidlá, keď sa menia takto rýchlo," varoval Ryan. Taktiež dodal, že nariadenia by po zavedení mali určitú chvíľu platiť, aby sa "predišlo chaosu a aby bolo možné posúdiť ich následky".

Ryan nemenoval žiadnu konkrétnu krajinu, viacero štátov však za posledné dni zmenilo opatrenia v oblasti cestovania.

Británia v nedeľu narýchlo zaviedla povinnú dvojtýždňovú karanténu pre všetkých cestujúcich zo Španielska.

Rakúsko malo v sobotu zaviesť prísnejšiu karanténu pre návraty zo zahraničia, na poslednú chvíľu ich uviedlo do platnosti už vo štvrtok, píše DPA.

Americkú vládu zas viacerí kritizujú za mätúce nariadenia, ktoré sa týkajú nosenia rúšok na verejnosti alebo organizácie väčších podujatí.

Nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom je podľa Ryana "priamym následkom" uvoľňovania epidemiologických a reštriktívnych opatrení.

Pandémia nového koronavírusu sa "naďalej zrýchľuje" - za posledných šesť týždňov sa počet prípadov nákazy vo svete zdvojnásobil, vyjadril sa generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podľa Tedrosa Svetovej zdravotníckej organizácii doposiaľ nahlásili takmer 16 miliónov prípadov nákazy a vyše 640.000 súvisiacich úmrtí.
 
 

V Antverpách zaviedli pre nárast nakazených nočný zákaz vychádzania

Antverpy 28. júla (TASR) - V Antverpách, druhom najväčšom belgickom meste, zaviedli v pondelok nočný zákaz vychádzania. Dôvodom je nárast počtu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pre ktorý v rovnaký deň sprísnili epidemiologické opatrenia taktiež v celom Belgicku, informovala agentúra AFP.

V prístavnom meste Antverpy budú teraz musieť bary i reštaurácie zatvoriť svoje prevádzky najneskôr o 23.00 h. Obyvatelia sa do svojich domovov budú musieť vrátiť do 23.30 h a znova ich opustiť budú môcť najskôr o 6.00 h ráno.

Každý obyvateľ starší ako 12 rokov zároveň bude musieť nosiť rúško na tvár vo verejných či príliš zaľudnených priestoroch. Zakázané budú v meste kontaktné a tímové športy dospelých a pre každého, komu to umožní zamestnávateľ, bude povinná práca z domu či na diaľku, tzv. telepráca.

Situácia v Antverpách si podľa guvernérky rovnomennej provincie Cathy Berxovej vyžiadala doplnenie opatrení, ktoré boli v súvislosti so zvýšeným šírením nákazy prijaté na celoštátnej úrovni.

"Buďte čo najviac doma," povedala guvernérka obyvateľom prístavného mesta. Občanov iných miest zase vyzvala, aby do Antverp necestovali, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Mladým Antverpčanom taktiež odporučila, aby nechodili na večierky a nevystavovali "nebezpečenstvu seba ani iných ľudí".

Belgická premiérka Sophie Wilmesová v pondelok svojim krajanom nariadila, aby od stredy na najviac päť obmedzili počet osôb, s ktorými sa stretávajú mimo svojho domova. Doteraz mali - okrem rodinných príslušníkov - povolený kontakt s 15 osobami.

Rúška zakrývajúce ústa a nos zároveň budú povinné všade tam, kde ľudia nebudú môcť dodržiavať vzájomný 1,5-metrový odstup. Vláda takisto ľuďom dôrazne odporučila, aby pracovali z domu.

Od soboty v Belgicku platia prísnejšie pravidlá nosenia rúšok. Tie sú povinné vo všetkých obchodoch, verejných budovách, hoteloch aj na rušných uliciach. Už skôr boli povinné aj v kostoloch či v kinách.

Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v tejto krajine dlho klesal, avšak v posledných týždňoch začal opäť rapídne narastať. V týždni od 17. do 23. júla bol pritom priemerný denný prírastok nakazených 279, čo je o 71 percent viac než o týždeň skôr.

Frederique Jacobsová, profesorka infekčných ochorení a hovorkyňa vládnej pracovnej skupiny pre boj s koronavírusom, povedala, že situácia je obzvlášť zlá v Antverpách, kde zaznamenali približne 47 percent zo všetkých minulotýždňových prípadov nákazy. Upozornila však aj na to, že počet infikovaných "značne narastá aj vo zvyšku krajiny". Dodala, že väčšina z nakazených naďalej patrí k tzv. aktívnej populácii, čo znamená, že je vo veku 20-59 rokov.

V Belgicku dosiaľ potvrdili 66.026 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, a 9821 súvisiacich úmrtí. V pomere k počtu obyvateľov je Belgicko jednou z najťažšie zasiahnutých krajín.
 
 
 

Majitelia podnikov v Kosove protestovali proti obmedzeniam

Priština 28. júla (TASR) - Tisíce majiteľov reštaurácií, kaviarní a barov protestovali v pondelok v kosovskej metropole Priština a žiadali o predĺženie otváracích hodín i väčšiu pomoc vlády pre podnikateľov počas koronakrízy. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci štrngali svojimi kľúčmi, prípadne mávali veľkými maketami kľúčov vystrihnutých z kartónu. Chceli tak upozorniť na to, že mnohí z nich budú možno čoskoro musieť svoje prevádzky natrvalo zatvoriť pre straty, ktoré utrpeli počas pandémie ochorenia COVID-19 a s ňou spojených obmedzení.

Na konci protestného pochodu, ktorý prechádzal cez pešiu zónu v centre Prištiny, odhodili demonštranti vystrihnuté papierové kľúče ku vchodu do budovy vlády. Na kľúče pritom napísali mená miest, z ktorých na pochod prišli.

Príslušníci polície, ktorí boli nasadení na protest konajúci sa pred parlamentom a sídlom vlády vyzvali demonštrantov, aby sa rozišli a varovali ich, že porušujú obmedzenia pohybu zavedené pre pandémiu.

Protestujúci žiadajú, aby mohli podniky zostať otvorenými do polnoci, a nielen do 21.00 h, ako je to v súčasnosti. Požadujú tiež reštrukturalizáciu dlhov, finančnú podporu pre mzdy zamestnancov, dočasné zníženie DPH a dotácie na fixné náklady. Ak ich požiadavky nebudú splnené, plánujú na budúci týždeň protest zopakovať.

Kosovo napriek dlhotrvajúcemu lockdownu hlási pravidelne vysoké počty nakazených. Cez víkend tam bolo potvrdených viac než 450 nových prípadov nákazy a osem úmrtí na ochorenie COVID-19. Kosovskí predstavitelia minulý týždeň varovali, že vysoký počet pacientov, medzi ktorými sú aj mnohí zdravotnícki pracovníci, môže spôsobiť kolaps zdravotníckeho systému.
 
 
 

Británia vydala varovanie pred vycestovaním aj na španielske ostrovy

Londýn 28. júla (TASR) - Británia vydala v pondelok v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu varovanie pred vycestovaním aj na španielske ostrovy po tom, čo ich v sobotu spočiatku z karanténnej povinnosti vyňala. Informovala o tom agentúra DPA.

Britské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok potvrdilo, že 14-dňovú karanténu budú musieť po návrate podstúpiť aj cestujúci z Kanárskych ostrovov a Baleár, a nielen osoby prichádzajúce zo španielskej pevniny.

"FCO (Úrad pre zahraničné záležitosti a záležitosti Commonwealthu) teraz odporúča vyhnúť sa cestám do Španielska, ktoré nie sú nevyhnutné vrátane Baleár a Kanárskych ostrovov," napísal FCO na Twitteri. "Po návrate do Spojeného kráľovstva budete musieť ísť na 14 dní do samoizolácie," dodali predstavitelia FCO.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab povedal, že tento krok bol "absolútne nevyhnutný" po tom, čo v Španielsku dva dni za sebou zaznamenali viac ako 900 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

V Španielsku dovolenkoval aj britský minister dopravy Grant Shapps. Ten v pondelok oznámil, že dovolenku predčasne prerušuje a vracia sa naspäť do Británie. "Čím skôr sa vrátim zo Španielska, tým skôr ukončím karanténu," citovala ho stanica Sky News.

Aktuálnymi ohniskami nákazy novým koronavírusom sú španielske regióny Katalánsko a Aragónsko.

Španielsko v reakcii na kroky Británie uviedlo, že je bezpečnou krajinou s lokalizovanými, izolovanými a kontrolovanými ohniskami koronavírusu.
 
 

Počet nakazených v Česku stúpa k 200

Praha 28. júla (TASR) - Nárast v počte prípadov ochorenia COVID-19 v Česku po víkendovom spomalení sa v pondelok znovu zrýchlil, pribudlo ich 195. V utorok ráno pred 06.00 h SELČ o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva zverejnené po polnoci.

Celkovo sa v ČR nakazilo už 15.516 ľudí, z nich 373 zomrelo - jeden práve v pondelok.

Naďalej pribúda aktuálne chorých, je ich 3828, čo je najviac od 20. apríla. Nové prípady pribúdajú v juhočeskom okrese Prachatice, kde sa nákaza rozšírila medzi zahraničnými pracovníkmi jednej z firiem, počet infikovaných rastie aj v okrese Jihlava v kraji Vysočina.

Minulý týždeň sa postupne prírastok nových nakazených výrazne zrýchľoval, a to z pondelkových 168 až na piatkových 279. Cez víkend počet nových prípadov klesol, keďže sa vykonáva menej testov. Podiel nových zaznamenaných prípadov ochorenia na počte testov však vytrvalo rástol od pondelkových 2,9 percenta až na nedeľných 6,74 percenta. Za bezpečný stav sa pokladá hodnota pod päť percent, pripomenul portál Novinky.cz.

Najviac rástol za posledný týždeň počet nových prípadov v okrese Jihlava, kde bolo 54 prípadov infekcie na 100.000 obyvateľov, a v okrese Prachatice, kde mali 51 prípadov na 100.000 obyvateľov.
 
 

Ukrajina hlási 919 nových prípadov nákazy koronavírusom a 13 úmrtí

Kyjev 28. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 919 na celkovo 66.575, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 13 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1629.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 36.744 ľudí.

Rekord v počte nových prípadov oznámila Ukrajina 26. júna - v priebehu 24 hodín bolo vtedy pozitívne testovaných 1109 osôb.
 
 
 

V Maďarsku pribudlo osem nakazených, v karanténe je 8970 ľudí

Budapešť 28. júla (TASR) - V Maďarsku za uplynulých 24 hodín pribudlo osem prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Počet aktívnych nakazených už piaty deň stúpa, aktuálne ich je 529, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu. zverejnených v utorok.

Od sprísnenia opatrení pri vstupe do krajiny, ktoré platí od polovice júla, stúpa počet osôb absolvujúcich po návrate zo zahraničia povinnú domácu karanténu. V utorok ich bolo 8970.

Na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, nezomrel nikto, počet obetí zostáva 596. Z ochorenia sa zotavilo už 3331 pacientov.

V nemocniciach ošetrujú 76 pacientov, z ktorých sú šiesti na pľúcnej ventilácii.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom dosiahol 4456.
 
 
 

V Rusku umrelo za posledný deň na koronavírus 150 ľudí

Moskva 28. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol v utorok za posledných 24 hodín o 5395 na celkovo 823.515 nakazených osôb.

Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8888 a dosiahol 612.217, čo predstavuje 74 percent zo všetkých nakazených, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Počet pacientov, ktorí ochoreniu COVID-19 spôsobovanému koronavírusom za posledných 24 hodín podľahli, sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 150 a dosiahol 13.504.

Denná miera rastu počtu nakazených je aktuálne podľa centra približne 0,7 percenta. Podľa centra v Rusku ochoreniu COVID-19 podľahlo 1,64 percenta infikovaných.
 
 

Nárast počtu prípadov koronavírusu v Nemecku vyvoláva znepokojenie

Berlín 28. júla (TASR) - Inštitút Roberta Kocha (RKI) považuje rýchly nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Nemecku za veľmi znepokojivý a vyzýva občanov, aby dodržiavali odstup a zakrývali si dýchacie cesty. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Musíme predísť tomu, aby sa tento vírus opäť začal šíriť rýchlo a nekontrolovateľne," povedal riaditeľ RKI Lothar Wieler. "Ja, ako aj my všetci tu v RKI sme najnovším vývojom v počte prípadov (ochorenia) COVID-19 veľmi znepokojení," dodal.

"Vidíme mnoho miest, na ktorých súčasne vznikli malé, lokálne prípady nákazy a vidíme, že sú častejšie. Teraz musíme zabrániť tomu, aby sa vírus opäť rozšíril, aby sa rozšíril nekontrolovateľne," uviedol Wieler na utorkovej tlačovej konferencii v Berlíne venovanej aktuálnej epidemiologickej situácii.

Zdôraznil tiež, že to, ako sa bude situácia v Nemecku ďalej vyvíjať, závisí aj od prístupu všetkých obyvateľov krajiny.

"Do veľkej miery máme skutočne vo vlastných rukách to, ako sa bude pandémia v Nemecku ďalej vyvíjať. Prosím vás, pomôžte všetci. Prosím vás, dodržiavajte naďalej AHA-zásady (odstup, hygiena, denné rúško – Abstand, Hygiene a Alltagsmaske) a chcem ich ešte raz pripomenúť. Dodržiavajte odstup minimálne jeden a pol metra, dbajte na pravidlá hygieny a dodatočne k týmto dvom opatreniam, noste v určených prípadoch ochranné rúška," uviedol šéf RKI.

Denný nárast prípadov ochorenia, ktoré vírus spôsobuje, prekročil v Nemecku koncom minulého týždňa 800, čo spôsobilo znepokojenie. Nemecku sa totiž predtým podarilo priebeh pandémie dostať z veľkej časti pod kontrolu.

Od začiatku pandémie bolo v tejto krajine na ochorenie COVID-19 pozitívne otestovaných najmenej 205.609 ľudí.
 
 

Nárast počtu prípadov koronavírusu v Nemecku vyvoláva znepokojenie

Berlín 28. júla (TASR) - Inštitút Roberta Kocha (RKI) považuje rýchly nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Nemecku za veľmi znepokojivý a vyzýva občanov, aby dodržiavali odstup a zakrývali si dýchacie cesty. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Musíme predísť tomu, aby sa tento vírus opäť začal šíriť rýchlo a nekontrolovateľne," povedal riaditeľ RKI Lothar Wieler. "Ja, ako aj my všetci tu v RKI sme najnovším vývojom v počte prípadov (ochorenia) COVID-19 veľmi znepokojení," dodal.

"Vidíme mnoho miest, na ktorých súčasne vznikli malé, lokálne prípady nákazy a vidíme, že sú častejšie. Teraz musíme zabrániť tomu, aby sa vírus opäť rozšíril, aby sa rozšíril nekontrolovateľne," uviedol Wieler na utorkovej tlačovej konferencii v Berlíne venovanej aktuálnej epidemiologickej situácii.

Zdôraznil tiež, že to, ako sa bude situácia v Nemecku ďalej vyvíjať, závisí aj od prístupu všetkých obyvateľov krajiny.

"Do veľkej miery máme skutočne vo vlastných rukách to, ako sa bude pandémia v Nemecku ďalej vyvíjať. Prosím vás, pomôžte všetci. Prosím vás, dodržiavajte naďalej AHA-zásady (odstup, hygiena, denné rúško – Abstand, Hygiene a Alltagsmaske) a chcem ich ešte raz pripomenúť. Dodržiavajte odstup minimálne jeden a pol metra, dbajte na pravidlá hygieny a dodatočne k týmto dvom opatreniam, noste v určených prípadoch ochranné rúška," uviedol šéf RKI.

Denný nárast prípadov ochorenia, ktoré vírus spôsobuje, prekročil v Nemecku koncom minulého týždňa 800, čo spôsobilo znepokojenie. Nemecku sa totiž predtým podarilo priebeh pandémie dostať z veľkej časti pod kontrolu.

Od začiatku pandémie bolo v tejto krajine na ochorenie COVID-19 pozitívne otestovaných najmenej 205.609 ľudí.
 
 

Vyberte región